De grafische industrie verandert in hoog tempo. Klanten stellen steeds hogere eisen en de concurrentie is niet gering. De veranderingen die het digitale tijdperk met zich meebrengt, de hoge verwachtingen van klanten en de vele concurrenten zorgen voor een grote druk op de marges. Om relevant te blijven in de industrie is het belangrijk om keuzes te maken met het oog op de toekomst.
Verregaande automatisering is een logische volgende stap. Met behulp van software worden foutmarges verkleind, repetitieve en handmatige acties geautomatiseerd gemaakt en kostbare tijd bespaard. De voordelen zijn overduidelijk, maar het gevolg van al die efficiëntie wekt ook een grote zorg op: hoe moet het verder met mijn personeel? Gaat dit niet ten koste van de werkgelegenheid? Moeten er werknemers ontslagen worden?
Wanneer een grafisch bedrijf gaat automatiseren, krijgt het te maken met grote veranderingen. Gelukkig betekenen die veranderingen niet meteen dat er mensen op straat komen te staan, maar het is wel van belang dat er anders om wordt gegaan met de aanwezige mankracht. Werkzaamheden veranderen door deze ontwikkelingen en je werknemers krijgen de mogelijkheid om een nieuwe rol te vervullen. In plaats van in de uitvoerende taken, steken zij dan hun tijd in belangrijkere zaken die nu vaak blijven liggen. Aan de hand van drie verschillende taken binnen het grafische bedrijf, laten we je in dit artikel zien dat automatisering er in praktijk helemaal niet voor zorgt dat personeel overbodig wordt, maar dat het juist betekent dat je meer ruimte krijgt om te groeien, je service te verbeteren en je te richten op klanten die bij je passen. Van taken die op de automatische piloot uitgevoerd worden, naar betekenisvoller werk, waar meer voldoening uit gehaald kan worden en dat meer waarde toevoegt aan het bedrijf.
Van ordermanager naar klantadviseur
Het handmatig ‘inkloppen’ van orders kost veel tijd en is eigenlijk niet nodig als je werkt met vaste specificaties en producten. Wanneer klanten zelf hun orders aan kunnen maken, bijvoorbeeld via een toegankelijke website, kan dit tijdrovende – en bovendien ook foutgevoelige – proces omzeild worden. Zo kunnen klanten zelf gemakkelijk navigeren door het aanbod en de juiste specificaties selecteren. Een ordermanager heeft op die manier zijn handen vrij om de dienstverlening naar een hoger niveau te tillen. Hij heeft tijd om orders te controleren, afwijkingen te signaleren en contact te onderhouden met klanten over de afwikkelingen. Klantcontact wordt een groot onderdeel van het takenpakket. Dit betekent dat naast het maken van mooie en goede producten, ook advies en begeleiding tijdens het proces een belangrijke rol gaat spelen. Zo ben je in staat om je te onderscheiden op het gebied van service van een concurrent die bijvoorbeeld heel goedkoop produceert.